Aslında bir ihtiyaç ile başladı her şey. Çocuk gelişiminde bir Duyu Bütünleme Terapisti ve Fizyoterapist olarak nasıl katkı sağlayabilirim düşüncesi bu yola çıkardı beni. Kaldı ki bütün meslek hayatım boyunca bir beceri nasıl kazandırılır daha nasıl kolay halde yapılabilir, insanlar nasıl bedenen ve ruhen sağlıklı olur, beden- beyin ilişkisi nasıl kurulur çok kez deneyimledim. Görünen şey şu oldu; Beynin en çok değişime ve gelişime erken yaşta uğradığı ve 0-6yaş bu değişim ve gelişimin çocuğun maruz kaldığı çevreye göre az veya çok olmasıydı.
Son yıllar da DUYU BÜTÜNLEME’ nin önemi hayli anlaşılır oldu. Peki nedir DUYU BÜTÜNLEME? Kitabi olarak; Dış dünyadan ve bedenimizden aldığımız duyuları doğru anlayıp uygun bir cevap oluşturabilmektir. Bana göre ise tam bir sağlıklı olma halidir. Bu kavram çok geniş; Motor planlama, bilişsel beceriler, konuşma, karar verme ve uygulama, duygular, arkadaşlık kurma, tahammül sınırı vb. yeterli olma hali. Bir çocuk büyürken bizlerin otomatik ve karmaşık olarak yaptığımız eylemleri en basit haliyle öğrenir. Bu basit kazanımlar çocuk büyüdükçe daha karmaşık becerilere evrilir. Böylece çocuklar sağlam bir sinir sistemiyle hayata hazır yetişkinler haline gelirler.
Bizim eğitim sistemimizde çocuklarımız duyusal olarak zenginleştirilmiş ortamda bol bol deneyim kazanmalı ve kendi problemlerini kendileri çözebilmelidirler ve bu aşamaların hepsinde oyun eşlik etmelidir. Bol bol hareket eden, bastığı dokunduğu zemini tanıyan, işittiğini doğru duyup değerlendiren, gördüğünü birçok şeye benzetebilen, bedeninin ve çevresinin farkında olan bir çocuk elbette ki kendini daha iyi ifade edebilecek, iyi arkadaşlıklar kurabilecek, yaşadığı zorlukları paylaşabilecek, empati kurabilecektir.
Gelin; farklı bir bakış açısıyla, çocuklarımızın kendilerini keşfetmelerini beraber izleyelim...
Uzm. Fizyoterapist Duyu Bütünleme Terapisti Yurdagül KAPLAN